Abdulkadir Uraloğlu: Dijitalleşen Yaşamla Mobil Teknolojinin Önemi Artıyor
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun 5G Lansman Töreni'nde Abdulkadir Uraloğlu, dijitalleşen yaşamın, yeni nesil mobil teknolojilerin önemini artırdığını vurguladı. Teknolojinin, küresel rekabette iletişim altyapısının kritik bir unsur olduğunu belirten Uraloğlu, dijital teknolojilerin ekonomik büyümeye sağladığı katkının giderek arttığını ifade etti.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda düzenlenen "5. Nesil (5G) Mobil Haberleşme Altyapısının Geliştirme Projelerinin Lansman Töreni"nde Abdulkadir Uraloğlu, teknolojinin hayatın pek çok alanını etkilediğini ifade etti. Dijitalleşen yaşam alanlarıyla birlikte dijital ekosistemlerin etkisinin arttığını vurgulayan Uraloğlu, mevcut teknolojik altyapılarla karşılanamayan özel ihtiyaçların yeni nesil mobil teknolojilerle önem kazandığını belirtti.
Uraloğlu, ülkelerin küreselleşen dünyada sağlıklı iletişim altyapısına sahip olmaksızın rekabet etmelerinin mümkün olmadığını dile getirerek, dijital teknolojilerin üretkenliğinin ekonomik büyümenin önemli bir itici gücü haline geldiğini vurguladı. Bu yeni teknolojilerin, ekonomik büyümeye katkı sağlayan önemli bir unsur olduğunu vurgulayan Uraloğlu, dijital teknolojilerin ekonomik büyümeye katkısının giderek arttığını belirtti.
Uraloğlu'nun açıklamalarının tamamında şu ifadeler yer aldı;
"Bu yüzyıl ülkemizin dünya tarihine damga vurduğu bir dönem olacak. Bu yeni döneme 'Sanayisi güçlü, teknolojisi milli bir Türkiye' vizyonu ve 'Yüksek teknolojiye dayalı, rekabetçi, sürdürülebilir, yerli ve milli bir sanayi yapısı oluşturma' misyonuyla başladık. Ülkemizin geleceğini, yerli üretim, yüksek teknoloji ve küresel marka olmak üzere 3 ana başlık altında ele alıyoruz.
Bu kapsamda sizlerle hayata geçirdiğimiz bazı haberleşme sektörü yatırımlarımızı paylaşmak istiyorum. 2002'de 23 milyon olan mobil abone sayısı yaklaşık 91,36 milyon seviyesine ulaştı. 2002'de neredeyse sıfır olan geniş bant abone sayısı bugün 93 milyonu geçti. Önümüzdeki dönemde geniş bant internet hizmetini her eve ulaştırılacağız. Geniş bant abone sayımızın 2028'de 111,7 milyona, mobil abone sayımızın ise 101,8 milyona ulaşmasını hedefliyoruz. Fiber altyapı uzunluğumuz ise 536 bin kilometreyi aşmıştır."
5G İÇİN YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM HEDEFİ
Uraloğlu, Bakanlık olarak mobil haberleşme altyapısı için gerekli yazılım ve donanım ürünlerinin geliştirilmesini istediklerini belirterek, şunları söyledi:
"Bu kapsamda 2022 içinde BTK, HGM, mobil operatörler ve 5G üzerine çalışan firmaların da katkılarıyla 5G destek çağrısı başlıklarını belirledik. Yaptığımız çalışmalar sonucu 5 Ocak 2023'te '5. Nesil (5G) Mobil Haberleşme Altyapısının Geliştirme Projelerinin Desteklenmesi Amacıyla Çağrı Programı' adı altında 5G çağrısı yaptık. Bu çağrımızla AR-GE desteği verilecek projeler ile yerli ve milli üretimin teşvik edilmesini, ileri teknoloji ürünlerde dışa bağımlılığın azaltılmasını ve haberleşme alanındaki AR-GE faaliyetlerinin desteklenmesini amaçladık. Çağrı programıyla toplam 200 milyon liralık destek verilmesini planladık. Farklı çağrı alt başlıklarında birden fazla başlığa başvuruda bulunan her firma başına üst sınırı 20 milyon lira belirledik."
